nieuws

Binden en boeien is zinloos bij talentmanagement

Instroom

Binden en boeien is zinloos bij talentmanagement

Werkende hogeropgeleiden die zich zelf als talent betitelen (58 procent) zijn op dit moment hard op zoek naar een nieuwe baan. Ruim 24 procent is zich actief aan het oriënteren. De zelfbenoemde ‘neusjes van de zalm’ willen een auto van de zaak, een dertiende maand en een winstdeling. Uitdaging en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijker dan sfeer en omgang met collega’s.

Dit blijkt uit het nieuwe Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS). BAS is een arbeidsmarktonderzoek dat zicht geeft op trends en gedrag. Het is een gezamenlijk initiatief van Randstad, Tempo-Team en Yacht.
Uit eerder onderzoek blijkt dat werkgevers denken dat talent kan worden behouden door het bieden van traineeships. Nu blijkt echter dat dit soort maatregelen niet werkt: 20 procent van de hogeropgeleiden wil maximaal vier jaar bij een zelfde werkgever blijven werken. Onder jongeren tot 30 jaar is dit percentage maar liefst 41procent.  Het traineeship blijkt vooral onder  studenten van bedrijfskundige, bestuurlijke- of technische studies populair.

Talentmanagement
Dick Koopman, directeur Marketing, Competences & Communicatie van Yacht: 'Organisaties moeten er rekening mee houden dat je talenten soms langer maar meestal korter aan je kunt binden. Het idee van talentmanagement staat dus onder druk. Terwijl talenten essentieel zijn voor je organisatie.'

Toch vormt deze ontwikkeling volgens Koopman niet per se een probleem, omdat werkgevers hun organisatie erop kunnen inrichten. 'Organisaties die zich bewust zijn van de steeds sneller veranderde economische wereld om zich heen, kunnen daar hun voordeel mee doen. Ons onderzoek laat zien dat 65 procent van de hoger opgeleiden graag wil samenwerken in zogenaamde talentenpools per branche. Zo kan het dus zijn  dat je in overleg eerst bij Bedrijf A en dan bij Bedrijf B gaat werken. Wat misschien dus helemaal geen gek idee is om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen en om talent te boeien.  Nu is het aan de organisaties om moed te tonen, concurrentieperikelen te overstijgen en te komen tot samenwerkingen. Dan kun je werkelijk optimaal  ‘genieten' van talenten.'

Reageer op dit artikel