nieuws

Forse stijging agressie tegen politie

Instroom

Forse stijging agressie tegen politie

De agressie tegen de politie is in Noord- en Oost-Gelderland binnen een jaar met 34 procent gestegen. In de eerste zes maanden van 2010 werd er 150 keer aangifte gedaan door agenten, in de eerste helft van dit jaar staat de teller al op 202.

Dat schrijft InOverheid.nl. Het ging in 134 gevallen om beledigingen en 68 keer om agressie en fysiek geweld. De politie heeft geen duidelijke verklaring voor de forse stijging. 'Sinds 2010 roepen we agenten op om toch vooral aangifte te doen als dienders onheus worden bejegend. Dat is zeker van invloed. Daarnaast speelt de verruwing in de samenleving een rol', aldus een woordvoerder.
Volgens het korps zijn er geen landelijke cijfers om de situatie in Noord- en Oost-Gelderland mee te vergelijken.

Zwaardere straffen
Wel is duidelijk dat de agressie tegen politiemensen en andere hulpverleners landelijk gezien een groot probleem is. De politiebonden hebben daar de afgelopen jaren al veelvuldig op gewezen. Inmiddels eist het Openbaar Ministerie (OM) zwaardere straffen tegen verdachten van geweld tegen politiemensen of hulpverleners. Uit een recent rapport dat in opdracht van de Raad van Korpschefs is gemaakt, blijkt dat veel politiemensen door onder meer agressie waarmee te maken krijgen, kampen met geestelijke en lichamelijke problemen. Dat veroorzaakt uitval en het kost veel inspanning en geld om de agenten weer gezond en fit te krijgen.

Reageer op dit artikel