nieuws

Gedupeerde tuinders willen schadevergoeding

Instroom

Gedupeerde tuinders willen schadevergoeding

De Zuidelijke Land-en Tuinbouworganisatie ZLTO gaat een schadevergoeding eisen van het UWV. Volgens de bond hebben 150 tuinders ernstige schade geleden omdat ze geen Roemeense en Bulgaarse medewerkers mogen inhuren.

Frank de Wijs, secretaris sociale zaken van ZLTO, zegt vandaag in het FD dat de schade in de miljoenen loopt. De tuinders hebben volgens hem een kwart minder geoogst. Veel boomkwekers en aardbeientelers werkten al jaren met dezelfde groep Roenemen en Bulgaren. De tuinders moesten opeens nieuw en onervaren personeel inwerken waardoor de productiviteit viel lager uitviel. Door fouten van de nieuwe medewerkers ging zelfs een deel van de oogst verloren, aldus De Wijs.

Bovendien stegen de loonkosten aanzienlijk omdat ze uitzendkrachten moesten inschakelen. Al eerder oordeelde de Haagse bestuursrechter dat zestien tuinders deze groep wel mogen inzetten. Minister Kamp van Sociale Zaken meent echter nog steeds dat er voldoende werkzoekenden in Nederland en andere EU-landen als Polen en Hongarije zijn. Maar de tuinders zeggen dat deze werklozen dit soort werk niet willen doen. Het is nog niet duidelijk hoe de bond een schadevergoeding wil afdwingen.

Reageer op dit artikel