nieuws

Grootste pensioenfondsen nog niet in de problemen

Instroom

Grootste pensioenfondsen nog niet in de problemen

Ondanks de beursmalaise verkeren de vier grootste pensioenfondsen nog niet in de problemen. Maar de lage rente zet wel het herstel van de fondsen onder druk. Dat schrijft het FD.

Afgelopen vrijdag meldde een aantal fondsen zich bij de Nederlandsche Bank (DNB) omdat ze in onderdekking zijn gekomen. In 2009 moesten rond de 340 fondsen een herstelplan maken omdat hun dekkingsgraad – de verhouding tussen het belegd vermogen en de verplichtingen- onder het vereiste vermogen van 105% was gezakt. Bij een aantal van hen verloopt het herstelplan nu niet meer naar wens. Volgens vertegenwoordigers van de grootste pensioenfondsen, ABP, Zorg en Welzijn en de twee metaalfondsen, heeft de huidige beursval nog geen directe gevolgen voor de pensioenen. Maar als de malaise op de beurs doorzet, komt het herstel onder druk, aldus een woordvoerder van metaalfonds PME. Als toezichthouder bekijkt DNB in principe pas aan het eind van dit jaar of de fondsen maatregelen moeten nemen zoals korten op pensioenen

Reageer op dit artikel