nieuws

Jonge vrouwen dichten salariskloof

Instroom

Jonge vrouwen dichten salariskloof

Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Britse Chartered Management Institute (CMI) geconstateerd dat vrouwelijke leidinggevenden hetzelfde verdienen als hun mannelijke collega's. Maar dit gebeurt alleen op junior niveau. Hoe hoger de positie, hoe groter het verschil in beloning.

Jonge vrouwelijke leidinggevenden verdienen gemiddeld zeshonderd pond meer dan mannen op het zelfde niveau, schrijft het CMI. Maar op het senior niveau verdienen mannen jaarlijks bijna tienduizend pond meer dan vrouwen. Weliswaar zijn de topvrouwen aan een inhaalslag begonnen – vorig jaar stegen hun lonen 0,3 procent meer dan die van mannen – maar op dit tempo duurt het nog tot 2109 voor dat de salariskloof is gedicht.

Petra Wilton, verantwoordelijk voor beleid en research bij het CMI, vindt dat bedrijven die volharden in ongelijke beloning de economie schade toebrengen door talentvolle vrouwelijke werknemers te ontmoedigen. Zij is tegen quota, maar vindt wel dat bedrijven en de overheid omstandigheden moeten creëren waarin vrouwen kunnen doorgroeien tot senior managers.

Reageer op dit artikel