nieuws

Leden Bondgenoten tegen pensioenakkoord

Instroom

Leden Bondgenoten tegen pensioenakkoord

Ook de leden van FNV Bondgenoten wijzen het pensioenakkoord af. In het door de bond gehouden referendum stemde ruim 96 procent tegen het akkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni sloten.

Dit heeft voorzitter Henk van der Kolk maandag in Utrecht bekendgemaakt. De leden steunen daarmee de opstelling van de bond, die fel tegen het akkoord is. Van de leden heeft ruim een vijfde, 22,7 procent, zijn stem uitgebracht.
Tot zondag middernacht konden de 475.000 leden hun mening geven over het akkoord dat werkgevers, vakbeweging en kabinet in juni sloten. De bond heeft het met een negatief advies aan zijn achterban voorgelegd.

Risico's
De meeste FNV-bonden kunnen zich wel vinden in het pensioenakkoord, maar Bondgenoten, de grootste van allemaal, is fel tegen. Volgens het akkoord gaat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en stijgt die daarna mee met de levensverwachting.
Het blijft mogelijk nog met 65 jaar te stoppen met werken, maar dan gaat wel de uitkering omlaag. Mensen met een laag inkomen kunnen het zich daarom niet veroorloven, aldus Bondgenoten. Ook vindt de bond dat het akkoord het pensioen te onzeker maakt en de risico's te veel bij de werknemers legt.

Abvakabo heeft om dezelfde redenen moeite met het akkoord. De leden van deze bond kunnen in de eerste week van september aangeven hoe zij erover denken.

Weinig zinvol
FNV Bouw gaat het pensioenakkoord niet in een referendum voorleggen aan de leden. Dat maakte de vakbond maandag bekend.
De bouwbond blijft bij het standpunt ‘ja, mits'. De komende tijd hoopt de bond via de politiek te bereiken dat mensen met een zwaar beroep ook in de toekomst op hun 65e kunnen stoppen met werken, zonder daarvoor koopkracht in te leveren.
De bond vindt het weinig zinvol leden om een ‘ja' of een ‘nee' te vragen. Wel roept FNV Bouw de leden op per e-mail hun mening te geven.

Reageer op dit artikel