nieuws

Leeftijd bepaalt voorkeur voor benefits

Instroom

Leeftijd bepaalt voorkeur voor benefits

Benefits worden pas echt gewaardeerd als ze toegesneden zijn op de interesses en leeftijdsfase van werknemers. Alleen dan kunnen werkgevers met hun benefits talent aantrekken en behouden.

Volgens een Brits onderzoek onder 2.000 werknemers lopen de verlanglijstjes van werknemers uit de verschillende leeftijdscategorieën zeer uiteen. Flexibel werken, een goede reputatie en een prettige werkcultuur worden door alle respondenten zeer belangrijk gevonden. Maar die eensgezindheid geldt lang niet voor alle benefits. Jonge werknemers in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar voelen zich het meest aangetrokken tot het lidmaatschap van een sportclub en prefereren ontwikkeling -en talentmanagementprogramma´s. In de leeftijdscategorie 25 tot 34-jarigen zijn bonussen het meest gewild en de 35 tot 44-jarigen hechten het meest aan een positieve corporate cultuur. Personeel van middelbare leeftijd, van 45 tot 54 jaar, vindt flexibel werken het meest aantrekkelijk en de 55-plussers willen het liefst een goede verzekering.

Achterhalen
Viv Copeland, hoofd beloning van het consultancy bureau Croner dat het onderzoek liet uitvoeren, stelt in een reactie op de Britse website HR Zone: ´Er zijn duidelijk aanzienlijke verschillen tussen de gewenste benefits en de verschillende leeftijdsgroepen. Als werkgevers moeten balanceren om met al die verschillende behoeften rekening te houden, kunnen ze het beste een lifestyle benefits programma invoeren. Maar dan moet HR wél eerst moeite doen om te achterhalen welke benefits het meest gewaardeerd worden door al die verschillende groepen.´ Want pas dan kunnen deze op maat gesneden  extra's medewerkers aantrekken en behouden, meent zij. 

Reageer op dit artikel