nieuws

‘Mannen moeten vrouwenwerk doen’

Instroom

‘Mannen moeten vrouwenwerk doen’

Mannen moeten zich losweken van de van oudsher mannelijke sectoren zoals industrie, en nadenken over 'vrouwenwerk' in de zorg of het onderwijs. Want daar is de kans op een baan een stuk groter.

Dat stelt Jules Theeuwes, wetenschappelijk directeur van Stichting Economisch Onderzoek (SEO), in dagblad Spits. Gisteren maakte het CBS bekend dat in de afgelopen drie jaar vooral mannen van 25 tot 45 jaar de hardste klappen hebben gekregen op de arbeidsmarkt. Sectoren als bouw, industrie en staal werden zwaar getroffen door de crisis, en daar werken nu eenmaal meer mannen dan vrouwen. 

In Spits zegt Theeuwes: 'Onder andere de metaal en de bouw beleefden de glorietijd in de jaren zeventig. Onderwijs en zorg floreren meer sinds de jaren '90 en toen gingen ook meer vrouwen werken. Het is nu belangrijk dat mannen werk aannemen waar het is. Dus niet blijven plakken in de industrie, maar ook eens kijken naar zorg en onderwijs.' Hij wijst er overigens wel op dat in een eventuele volgende crisis ook deze sectoren het moeilijk zullen krijgen. De overheid heeft geen geld meer om ze overeind te houden.

Psycholoog Louis Tavecchio twijfelt aan de bereidheid van mannen om zich op vrouwenwerk te richten. 'Als het water echt aan de lippen staat zullen ze het wel doen, want geen man kiest ervoor om werkloos te zijn. Maar feit is dat beroepen in de bouw of metaal snel en goed verdienen, dus zolang het kan zullen mannen toch die beroepen kiezen.'

Reageer op dit artikel