nieuws

Moderne leider moet snel schakelen en verbinden

Instroom

Moderne leider moet snel schakelen en verbinden

Moderne organisaties hebben een leider nodig die snel netwerken kan organiseren en mensen weet te verbinden. Bij ouderwetse en statische leiders is de kans op conflicten en problemen aanzienlijk groter.

Dat concluderen Ineke Strijp en Freek Peters in het proefschrift waarop ze woensdag 31 augustus promoveren aan Tilburg University. Zij onderzochten onder andere de aansturing in zorgorganisaties. Hier is de strategie en het leiderschap de laatste jaren veranderd door de aanscherping van wet- en regelgeving en de bekostigingsproblematiek. Directies moeten over veel meer zaken gaan rapporteren, verantwoording afleggen, ondernemerschap tonen en keuzes maken. Bij organisaties waar het leiderschap niet meeveranderde, ontstonden soms langdurige en kostbare conflicten.

Strijp en Peters ontwikkelden een model waarmee zulke conflicten voorkomen kunnen worden. Hieruit blijkt dat leiders vooral effectief zijn als ze zich dynamisch opstellen en hun strategie mede bepalen aan de hand van het ontwikkelingstadium van de organisatie. Ook moeten hedendaagse leiders het vermogen bezitten om mensen te verbinden en niet louter hun formele macht uitoefenen. Door snel verschillende netwerken te organiseren kunnen ze hun doelen het beste bereiken.

Reageer op dit artikel