nieuws

‘Nabestaande mag vakantierecht niet overnemen’

Instroom

‘Nabestaande mag vakantierecht niet overnemen’

Als een werknemer overlijdt moeten zijn erfgenamen geen aanspraak kunnen maken op diens openstaande vakantiedagen. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een wettelijk verbod hierop.

In een gezamelijk pleidooi wijzen ze op de tegenstrijdige rechterlijke uitspraken op dit gebied. De kantonrechter in Heerenveen oordeelde onlangs dat nabestaanden van een werknemer recht hadden op ruim 3.000 euro bruto voor 266 openstaande vakantie-uren. Dit is onwenselijk, stellen de werkgeversorganisaties, omdat bij een regulier dienstverband de werknemer deze uren ook niet in geld uitbetaald zou krijgen. Ze vrezen dat deze uitspraak grote financiële gevolgen kan hebben als overleden werknemers nog een stuwmeer aan vakantiedagen nalaten. In een vergelijkbare zaak in 2009 oordeelde de rechtbank in Assen nog dat nabestaanden geen recht hadden op de uitbetaling van vakantiedagen. 

 

Reageer op dit artikel