nieuws

Nederlander moppert het minst over balans

Instroom

Nederlander moppert het minst over balans

Van alle Europeanen is de Nederlander er het best in geslaagd een goede balans te vinden tussen werk en privé. 88 procent is tevreden. In de Duitstalige landen deelt maar één op de vijf die mening.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Robert Half onder meer dan 2500 financiële, Human Resources en algemene managers in elf landen. Meer dan in andere landen baseren Nederlanders hun keuze voor een nieuwe baan op de vraag hoeveel vakantiedagen zij krijgen.

Maar de balans tussen werk en privé wordt door de grootste groep respondenten (42 procent) als belangrijkste factor genoemd, gevolgd door de relatie met de nieuwe manager of het team (17 procent) en betere carrièremogelijkheden (16 procent). De minste waarde hechten de respondenten aan de reputatie van het bedrijf (6 procent) en opvallend genoeg staat de mogelijkheid om een opleiding te volgen met 5 procent helemaal onderaan in de prioriteitenlijst.

Geen generatiekloof
Associate Director Barbara Kollée van Robert Half signaleert in deze uitkomsten nauwelijks verschillen tussen de generaties: 'Voor de meeste mensen die wij spreken is de verhouding werk/privéleven zeer belangrijk en zelfs doorslaggevend bij de beslissing om ergens aan de slag te gaan. En dit is niet alleen voorbehouden aan mensen met kinderen, zoals wellicht direct gedacht wordt. We weten ook uit eerdere onderzoeken van Robert Half onder werknemers van verschillende generaties dat het bijvoorbeeld voor Generatie Y (de young professionals op de arbeidsmarkt) zeker meegenomen wordt in de overweging voor een nieuwe baan. Men wil heel graag tijd overhouden voor andere  tijdsbestedingen in het privéleven. Hoewel de term ‘Work/Life balance' bedacht is door Generatie X (de bijna veertigers) heeft de volgende generatie dit toch ook overgenomen.'

Stress
Nederlanders zijn – samen met de Fransen – dan wel het meest tevreden over de balans die zij hebben gevonden tussen werk en privéleven, dat wil niet zeggen dat zij geen stress ervaren. 57 procent noemt de toegenomen werkdruk als grootste veroorzaker van stress. 35 procent klaagt over onderbezetting van de afdeling en 34 procent heeft vooral last van onaardige collega's of geroddel op de werkvloer.

De ondervraagden kijken verder bepaald niet kritiekloos naar hun leidinggevenden; 29 procent heeft geen hoge pet op van de management vaardigheden van de baas en een kwart vindt dat zijn leidinggevende onredelijke druk op hen uitoefent.

Reageer op dit artikel