nieuws

Nederlander werkt half jaar voor de staatskas

Instroom

Nederlander werkt half jaar voor de staatskas

Nederlandse werknemers werken een half jaar voor de staatskas.Tax Freedom Day, de dag waarop de werknemer niet langer voor de staat maar voor zichzelf begint te werken, valt hier op 17 juni. Belgische werknemers worden in Europa het zwaarst belast.

Hun Tax Freedom Day valt op 4 augustus. Dat blijkt uit een studie van het Institut Economique Molinari Parijs en Ernst & Young. Nederlandse werknemers scoren een 17e plaats. Werknemers in Cyprus worden het minst belast, want hun Tax Freedom Day valt al op 13 maart.
De onderzoekers keken naar het gemiddelde bruto salaris voor werknemers in de industrie en de dienstensector en wat daar netto van overblijft als de belastingen en premies sociale zekerheid ervan worden afgetrokken. In België staan werknemers 55.8% van hun bruto inkomen af. Belastingen zoals accijnzen op brandstof en sigaretten werden niet meegeteld. De meeste EU-lidstaten hebben progressieve belastingstelsels waardoor hogere inkomens relatief meer belasting betalen. Acht landen – Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije, Litouwen, Roemenië en Slowakije – hebben ‘vlakke' belastingstelsels waardoor het percentage voor alle inkomens gelijk is.

Reageer op dit artikel