nieuws

Online game moet forens uit spits halen

Instroom

Online game moet forens uit spits halen

Een nieuw experiment moet werknemers stimuleren de auto vaker te laten staan of de spits te mijden. Deelnemers moeten ten minste één van de vijf werkdagen op een alternatieve manier reizen, thuiswerken of de spits mijden.

Via het online spel Van5naar4 verdienen ze daar punten mee, voor zichzelf en het hele team. Het spel is door het multimediabedrijf Organiq ontwikkeld en wordt gesubsidieerd door de rijksoverheid. 'De doelstelling is simpel', zegt Sander Buningh van Organiq.'Elke vijf werkdagen één dag slimmer reizen. Dus met het openbaar vervoer, de fiets, carpooling of thuiswerken. Van vijf dagen naar vier is een kleine stap, maar als heel Nederland zou meedoen, scheelt dat enorm aan files en CO2-uitstoot.'

In september gaan de eerste deelnemende bedrijven het spel zes maanden spelen. Onder andere de gemeente Wageningen en Rotterdam School of Management doen mee. Het is de bedoeling dat teams, bijvoorbeeld marketing tegen personeelszaken, met elkaar de strijd aangaan. Medewerkers moeten hun persoonlijke reisprofiel invullen en hun reisgedrag wordt vervolgens iedere week bijgehouden. Een personal coach bewaakt de voortgang.

Een eerdere pilot met vijftig werknemers van DTV Consultants was een succes. Het personeel reed gezamenlijk 6000 kilometer minder tijdens de spits. Buningh meent dat het spel ook nuttige informatie en kostenbesparing kan opleveren voor werkgevers. 'Bedrijven hebben geen idee hoe hun werknemers naar hun werk komen, terwijl dat toch handig is om te weten, bijvoorbeeld bij het huren van parkeerplaatsen en het verstrekken van reisvergoedingen. Maar het belangrijkste is dat je met dit spel op een leuke manier het reisgedrag positief kan beïnvloeden.'
 

Reageer op dit artikel