nieuws

Ontduiking minimumloon minder snel aangepakt

Instroom

Ontduiking minimumloon minder snel aangepakt

De Arbeidsinspectie treedt bij controles op onderbetaling alleen nog op als werkgevers personeel minder betalen dan het minimumloon berekend naar een 40-urige werkweek. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit besloten om de handhaving te vereenvoudigen, aldus de inspectiedienst donderdag.

Voorheen werd er bij handhaving van het minimumloon rekening mee gehouden dat veel cao's een werkweek van 36 of 38 uur kennen. Werknemers met minimumloon die onder deze cao's vallen, hebben recht op een hoger uurloon dan wanneer ze een 40-urige werkweek hadden gehad.

De wet minimumloon wordt volgens een woordvoerster van de minister niet aangepast. De Arbeidsinspectie heeft volgens haar alleen een nieuwe handhavingsinstructie gekregen, omdat de verschillende minimumuurlonen de handhaving erg ingewikkeld maakte.

De vakcentrale FNV vindt dat Kamp op deze manier accepteert dat mensen onder het minimumloon worden betaald. „Dat is niet wenselijk. We hebben niet voor niets een minimumloon", aldus de vakcentrale.

Maar volgens de minister ontstaat door de vereenvoudiging een heldere norm, die „kan waarborgen dat adequaat tegen onaanvaardbare onderbetaling wordt opgetreden". Het staat volgens hem werkgevers en vakbonden nog steeds vrij om afspraken te maken over een kortere werkweek dan 40 uur, waarvoor dan ook het minimumloon geldt.

Verder heeft Kamp in de nieuwe handhavingsinstructie vastgelegd wat werkgevers aan loon mogen inhouden als zij bijvoorbeeld huisvesting regelen voor hun personeel. Voortaan mag een baas maximaal 20 procent van het fulltime minimumloon inhouden voor huur, water- en energiegebruik. Voor de ziektekostenverzekering mag hoogstens 10 procent van het minimumloon worden ingehouden.

De minister wijst erop dat in de praktijk werkgevers van vooral tijdelijke, Oost-Europese werknemers nogal eens forse bedragen met het loon verrekenen.

Reageer op dit artikel