nieuws

Rechter verbiedt ‘Polen-uitzendconstructie’

Instroom

Rechter verbiedt ‘Polen-uitzendconstructie’

Werkgevers kunnen niet langer de ‘Polen-uitzendconstructie’ gebruiken om Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen. Dat heeft de kantonrechter in Roermond bepaald.

FNV Bondgenoten had een zaak aangespannen tegen transportbedrijf Mooy Oost Europa Services in het Limburgse Milsbeek. Eigenaar Nico Mooy vestigde een uitzendbureau in Polen om chauffeurs voor zijn bedrijf te werven. Hij liet ze werken onder Poolse arbeidsvoorwaarden. De chauffeurs kregen 1150 Zloty per maand (zo'n 300 euro) plus 12 cent per gereden kilometer. De medewerkers reden door heel Europa en het werk werd volledig vanuit Milsbeek georganiseerd.

De rechter oordeelde deze week dat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn, omdat de chauffeurs in de praktijk in Nederland werken. Het bedrijf moet alle werknemers met terugwerkende kracht uitbetalen volgens de geldende Nederlandse cao. Volgens bestuurder Henri Janssen van FNV Bondgenoten kan de uitspraak een grote impact hebben op de transportsector. ‘Er zijn vele transportbedrijven die onder andere in Polen zelf een uitzendbureau hebben opgericht. Veel van deze bedrijven zijn vergelijkbaar met het bedrijf uit Milsbeek en zullen de chauffeurs dus voortaan ook conform de Nederlandse arbeidsvoorwaarden moeten betalen. Dankzij deze uitspraak kan eenvoudiger worden vastgesteld welke constructies onrechtmatig zijn.'

Reageer op dit artikel