nieuws

‘Regeling kennismigrant onnodig aangescherpt’

Instroom

‘Regeling kennismigrant onnodig aangescherpt’

VNO-NCW en MKB-Nederland begrijpen niet waarom minister Leers van Immigratie en Asiel de regels voor kennismigranten heeft aangescherpt. Sinds kort moeten hun salarissen marktconform zijn. Volgens de werkgeversorganisaties komen bedrijven die kennismigranten naar Nederland willen halen, hierdoor in de problemen.

Leers wil misbruik van de regeling tegengaan door niet alleen een salarisnorm te stellen (meer dan ongeveer 50.000 euro bruto voor dertigplussers, meer dan ongeveer 37.000 voor de groep daaronder), maar ook te eisen dat buitenlandse werknemers een salaris krijgen dat op de arbeidsmarkt gebruikelijk is. De werkgeversorganisaties stellen dat er 'geen enkele' noodzaak is voor Leers om de regels aan te scherpen. Misbruik van de regeling komt weinig voor.

Nederlandse bedrijven die kennismigranten nodig hebben, komen in de problemen als hun jaarsalaris onder de norm ligt. Ook worden internationale transfers binnen concernverband moeilijk als kennismigranten op de loonlijst van hun eigen werkgever blijven staan en zij in Nederlandse ogen te weinig verdienen om in aanmerking te komen voor een tewerkstellingsvergunning.

Reageer op dit artikel