nieuws

Starter droomt weer van jobhoppen

Instroom

Starter droomt weer van jobhoppen

Het aantal starters dat binnen drie van baan wil veranderen neemt weer toe. Ook als ze tevreden zijn in hun huidige functie willen ze graag jobhoppen. Dat blijkt uit onderzoek van Hay Group.

60% van de starters wil binnen drie jaar een andere baan. Een zelfde percentage staat open voor een baan in het buitenland. De salarissen voor hoogopgeleide starters zijn ten opzichte van 2009 met 3% gestegen. Dat is net iets lager dan de inflatie van de afgelopen twee jaar (3,1%). Het aanvangsalaris tussen starters met een afgeronde master opleiding ligt opvallend hoger (+14%) dan die van afgestudeerden met alleen een bachelor diploma. Voor afgestudeerde masters is de Financiële Dienstverlening de best betalende sector. Afgestudeerde bachelors verdienen binnen de Publieke Sector het meest.

Sfeer
Tijdens het solliciteren is sfeer het belangrijkste criterium voor 85% van de starters. Het is volgens Alrik Boonstra, Director Organizational Effectiveness van Hay Group Nederland, dan ook voor organisaties belangrijk om verder te kijken dan het bieden van een goed salaris. 'Met een krappere arbeidsmarkt in het vooruitzicht is het voor organisaties van essentieel belang om onderscheidend te zijn ten opzichte van hun concurrenten en tegelijkertijd aan te sluiten bij de wensen van de managers van de toekomst.'

Pensioen
Ook opvallend is de top drie van secundaire arbeidsvoorwaarden voor starters. Hoewel pensioen voorheen minder van belang was, staat het nu op nummer een (96%), gevolgd door reiskostenvergoeding (92%) en een mobiele telefoon van de zaak (64%). Een auto van de zaak is minder populair geworden en eindigt onderaan de lijst met 19%. Aan de studie 'Insight in Starters' deden 85 organisaties en 70 starters uit verschillende sectoren mee.

Reageer op dit artikel