nieuws

Werknemers blij met pensioen en vakantie

Instroom

Werknemers blij met pensioen en vakantie

Nederlandse werknemers zijn tevreden over hun vakantiedagen en hun pensioenvoorziening, maar hekelen de regelingen voor kinderopvang. Dit blijkt uit het What’s Working onderzoek van Mercer onder ruim 1800 werknemers.

Iets meer dan de helft (57 procent) van de Nederlandse werknemers vindt zijn arbeidsvoorwaarden goed tot zeer goed. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet vinden dat het nog beter kan. 59 procent van de respondenten denkt dat andere werkgevers in dezelfde sector betere arbeidsvoorwaarden bieden.  geeft aan van mening te zijn dat de arbeidsvoorwaarden bij andere bedrijven in de sector beter zijn.
Arnout Korteweg, Market Leader Benelux bij Mercer vindt het daarom belangrijk dat werkgevers goed communiceren over hun arbeidsvoorwaarden. 'Bedrijven investeren veel in het arbeidsvoorwaardenpakket, het is dan ook belangrijk dat zij zorgen dat de werknemers dit waarderen.'

Waardering
Hoe belangrijk die waardering is blijkt wel uit het feit dat 38 procent van de ondervraagden het arbeidsvoorwaardenpakket doorslaggevend vindt om al dan niet bij een werkgever te blijven. Een op de drie houdt ook rekening met de arbeidsvoorwaarden wanneer hij moet besluiten om bij een nieuwe werkgever in dienst te treden.

Nederlanders zijn vooral tevreden over hun vakantiedagen (65 procent), hun pensioen (60 procent), de werkgeversbijdrage aan de zorgverzekering (59 procent) en over de bedrijfshulpverlening (49 procent). De regelingen voor kinderopvang worden door 34 procent van de ondervraagden geloofd, en staan daarmee onderaan het lijstje van tevredenstemmende arbeidsvoorwaarden.

Strategisch
Korteweg: 'Door alle arbeidsvoorwaardenfacetten strategisch op elkaar af te stemmen is het mogelijk om werknemers optimaal, duurzaam en tevreden aan het werk te houden. Bedrijven moeten een afweging maken tussen de kosten van de arbeidsvoorwaarden die ze inzetten en de tevredenheid en productiviteit van werknemers waar de arbeidsvoorwaarden van invloed op zijn. Tevens is de wijze waarop arbeidsvoorwaarden worden aangeboden cruciaal, denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzemenu's.'

 

Reageer op dit artikel