nieuws

Werknemers in IT meest tevreden

Instroom

Werknemers in IT meest tevreden

Nederlandse werknemers zijn behoorlijk tevreden over hun werk. Die conclusie trekt Mercer naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 1.800 werknemers. Maar liefst 72% van de werknemers is tevreden over zijn baan en 65% is tevreden over de eigen werkgever.

De tevredenheid is wel gedaald, in 2006 was nog 80% tevreden over zijn of haar baan. Ruim een kwart, 28%, overweegt om binnenkort van baan te wisselen. De hoogste baantevredenheid is te vinden in de IT sector (75%), de minste in de Transport, Media en Telecommunicatie sector (66%). Op arbeidkanduurzaam.nl staat de top 10 aspecten waar men het meest tevreden over is.Het meest tevreden (75%) zijn de werknemers over het feit dat het bedrijf goed gebruik maakt van de vaardigheden van de werknemer. Een eerlijke behandeling en inzicht in de arbeidsvoorwaarden staan met respectievelijk 67% en 59% op plaats twee en drie.

Risico
Tevredenheid over training en ontwikkelingsmogelijkheden (58%) en voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf (52%) staan ook hoog in de lijst. Arnout Korteweg, Market Leader Benelux bij Mercer: ‘In vergelijking met andere landen zoals bijvoorbeeld Engeland, waar minder dan de helft tevreden is, doet Nederland het zeker niet slecht. Wel zien we dat ten opzichte van 2006 de cijfers gedaald zijn, er moet dus continu geïnvesteerd worden in tevredenheid van werknemers. Bedrijven lopen anders het risico dat ontevreden werknemers het bedrijf verlaten of minder productief zullen zijn.'

Verbintenis
Tevreden werknemers zijn van groot belang voor bedrijven. Zo geeft 58% van de werknemers aan trots te zijn op hun bedrijf, 70% geeft aan dat hun baan ze een goed gevoel geeft en 59% voelt een sterke verbintenis met het bedrijf waar ze werken. Dat betaalt zich uit voor de bedrijven, want maar liefst 3 op de 5 werknemers (62%) zou zijn bedrijf aanbevelen als een goede plek om te werken en 68% van de Nederlandse werknemers geeft aan dat zij meer doen dan volgens de functie vereist om het bedrijf te laten slagen. Korteweg: ‘Binden en boeien gaat verder dan alleen het hebben van goede arbeidsvoorwaarden. De onderzoeksresultaten laten zien dat dit zich ook uitbetaalt in werknemers die meer betrokken zijn, dat stapje extra zetten en niet snel het bedrijf willen verlaten.'

Vrouwen
Over het algemeen zijn vrouwen (68%) meer tevreden met hun werkgever dan hun mannelijke collega's (63%). Daarbij zijn zij minder snel geneigd van baan te veranderen dan mannen. Zo overweegt 26% van de vrouwen dit tegen 29% van de mannen. Werknemers tussen de 35 en 44 zijn met 75% het meest tevreden. Bedrijven met veel werknemers tussen 45 en 54 moeten oppassen want dat is de groep (70%) die het minst tevreden is. De leeftijdsgroep 16-24 jaar is het meest geneigd binnenkort van baan te wisselen, maar liefst 36% overweegt dit. De groep 45-54 is de meest behoudende groep, hier overweegt slechts 23% om van baan te veranderen.

Reageer op dit artikel