nieuws

Werkweek makkelijker aan te passen

Instroom

Werkweek makkelijker aan te passen

Werknemers kunnen straks de uren van de werkweek makkelijker aanpassen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dinsdag een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast pleiten CDA en GroenLinks voor een recht op flexibele werktijden en telewerken.

Flexibeler omgaan met werktijden is volgens de minister belangrijk om bijvoorbeeld arbeid met de opvoeding van kinderen of mantelzorg voor naasten te combineren. Het tijdelijk meer of minder uren gaan werken moet wel in overleg met de werkgever gebeuren.

Kamp lost hiermee een oude belofte in. Al in 2008 beloofde het toenmalige kabinet om te kijken of werknemers meer vrijheid konden krijgen.

Kamp maakt het met dit wetsvoorstel ook eenvoudiger om ouderschapsverlof op te nemen. Werkende ouders kunnen voortaan samen met de baas zelf bepalen hoe het verlof wordt genomen. Nu wordt dit nog bemoeilijkt door wettelijke regels.

Een Kamermeerderheid pleitte eind vorig jaar al bij Kamp voor flexibeler werktijden voor een betere combinatie van arbeid en zorg. Ook zou personeel meer te zeggen moeten krijgen over hun werkplek, zodat ze bijvoorbeeld thuis in plaats van op kantoor kunnen werken. Regeringspartij CDA en GroenLinks in de oppositie werken nog aan een initiatiefwetsvoorstel hierover.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent gaat het wetsvoorstel, waaraan ze nog werkt met CDA-collega Eddy van Hijum, verder dan de plannen van Kamp. Zij vindt het voorstel van de minister 'een beetje niks', omdat het te vrijblijvend zou zijn.

Volgens CDA en GroenLinks moeten werknemers een recht krijgen op flexibele werktijden en telewerken. Een verzoek van een werknemer hiertoe mag een werkgever dan niet zomaar weigeren, net zoals het recht op deeltijdwerk.

Reageer op dit artikel