nieuws

Zuinige zakelijke rijder langer ontzien

Instroom

Zuinige zakelijke rijder langer ontzien

Het belastingvoordeel voor mensen met een zuinige auto van de zaak wordt mogelijk verlengd naar 5 jaar. Nu geldt nog een belastingvriendelijk regime van gemiddeld 47 maanden voor de ‘groene’ leaseauto’s.

Het belastingvoordeel geldt voor leaseauto's die in de categorie met de verlaagde bijtelling van 14 of 20 procent vallen en voor elektrische auto's die helemaal geen bijtelling kennen. De ‘normale' bijtelling voor vervuilende zakelijke auto's is 25 procent.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft woensdag in een interview met tijdschrift Autoweek aangegeven dat hij denkt aan een langere periode van voordeel voor zuinige zakelijke rijders. Weekers wil per 1 juli 2012 de normen voor belastingvoordelen voor zuinige auto's aanpassen aan de nieuwe stand van de techniek. Hij wil alleen voordeel geven voor de kopgroep van zuinige auto's. Doet hij dat niet, heeft binnenkort meer dan 60 procent van de auto's fiscale voordelen.

Daarbij wil de staatssecretaris mensen ontzien die voor 1 juli 2012 al een zuinige auto van de zaak hebben. „Wie voor die datum een zuinige leaseauto heeft, houdt de lage bijtelling, zolang de auto niet van eigenaar verandert. Dus zolang de leasemaatschappij of een werkgever de auto bezit, geldt de lage bijtelling. Dat is eerlijk voor al die mensen die voor die datum heel bewust zo'n auto hebben uitgezocht."

Reageer op dit artikel