nieuws

Betweterigheid is grootste fout van nieuweling

Instroom

Betweterigheid is grootste fout van nieuweling

Mensen die met een nieuwe baan beginnen doen er verstandig aan niet meteen alles beter te weten; 45 procent van de Nederlanders vindt dit namelijk het meest irritant aan hun nieuwe collega’s.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 900 respondenten. Naast betweterigheid van nieuwe collega's ergert ruim een op de drie werknemers zich ook als nieuwe collega's meteen gaan slijmen bij de baas. Daarnaast wordt uitsloverig gedrag niet echt gewaardeerd (15 procent).

Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: ‘Blijkbaar kun je maar beter niet meteen te hoog van de toren blazen als je start bij een nieuwe werkgever. Iedereen moet natuurlijk altijd even wennen aan een nieuwe collega, maar misschien voelen ze zich ook een beetje bedreigd als hij of zij het beter lijkt te weten.' Opvallend is dat het merendeel van de respondenten zegt zich niet extra te profileren tijdens de eerste weken van een nieuwe baan; 60 procent blijft gewoon zichzelf en 28 procent kijkt rustig de kat uit boom. Slechts 11 procent stelt zich extra proactief op. ‘Het merendeel vertrouwt dus op zichzelf en de capaciteiten waarop ze zijn aangenomen', aldus Borgman.

Onaardige collega's
Meer dan de helft van de respondenten verwacht dat wanneer zij met een nieuwe baan beginnen, de collega's altijd open staan voor vragen. Bijna een op de drie verwacht zelfs een uitgebreid inwerkprogramma. ‘Dergelijke voorbereiding voor een nieuwe collega kan er door drukte op de werkvloer vaak bij inschieten, maar het is duidelijk dat werknemers dit op hun eerste werkdag erg belangrijk vinden. Niet alleen voelen ze zich dan welkom, meteen goed inwerken scheelt later juist veel tijd', aldus Borgman. Een eerste werkdag is natuurlijk altijd spannend. Het merendeel (36 procent) van de respondenten is vooral bang dat de collega's niet aardig zullen zijn. 22 Procent vreest eerder dat het werk niet leuk is. Borgman: ‘Hieruit blijkt maar weer eens dat leuke collega's en een goede sfeer belangrijker worden gevonden dan de werkzaamheden.'

De grootste angsten van nieuwe werknemers op de eerste werkdag:
1.
Onaardige collega's (36 procent)
2. Geen leuk werk (23 procent)
3. Over- of underdressed zijn (22 procent)
4. Meteen verslapen (19 procent)

Reageer op dit artikel