nieuws

Boze bonden willen af van Jongerius

Instroom

Boze bonden willen af van Jongerius

Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten hebben maandagavond het leiderschap van FNV-voorzitter Agnes Jongerius ter discussie gesteld. Volgens de opstandige bonden negeert het federatiebestuur onder Jongerius de meerderheid van de FNV-leden.

Abvakbo en Bondgenoten vertegenwoordigen binnen de FNV de meerderheid van de leden. Maar zij hebben geen meerderheid in de federatieraad, en deze kon daarom gisteren toch voor het pensioenakkoord stemmen. Abvakabo en Bondgenoten achten zich niet gebonden aan het akkoord. Zij hebben aangekondigd strijd voor de reparatie van het AOW-gat te zullen blijven voeren in de wandelgangen van de politiek, maar ook in de pensioenfondsbesturen, met werkgeversorganisaties en aan de CAO-tafels.

Marathonvergadering
In een gezamenlijke verklaring hebben de twee bonden geen goed woord over voor het optreden van FNV-voorzitter Jongerius. 'In juni heeft zij gezegd 'dat ze zich niet kon voorstellen dat, als de meerderheid van de leden tegen was de Federatieraad toch groen licht zou geven'. Die uitspraak blijkt waardeloos. In juni gaf zij verder aan, dat dit het uiterste was dat erin zat. Ook ruim een week geleden, tijdens de marathonvergadering, zei ze dit nog een keer. Dat bleek, door de druk van beide bonden, geenszins het geval te zijn in de Tweede Kamer.'

Toekomst
Abvakabo en Bondgenoten pleiten voor bestuurlijke veranderingen waardoor zij niet nog een keer overstemd kunnen worden door de federatieraad. 'Veranderingen, waar de voorzitter niet langer onderdeel van uitmaakt. Wil de vakbeweging over twintig jaar nog bestaan, dan zal zij wel naar haar leden moeten luisteren.'
 

Reageer op dit artikel