nieuws

Eén op de vijf ouders wil werktijden aanpassen

Instroom

Eén op de vijf ouders wil werktijden aanpassen

Eén op de vijf ouders wil volgend jaar vanwege de bezuinigingen op de kinderopvang de werktijden aanpassen. Ruim een derde kiest voor minder werken en een kleine groep (8 procent) overweegt juist meer te werken.

Dat blijkt uit de BudgetBarometer van ING die elk kwartaal peilt hoe Nederlanders over hun financiële situatie denken. Het zijn vooral mannen, meestal de best verdienende partner, die minder willen werken. Bij één op de acht gaat de minst verdienende partner uren schrappen. In 8 procent van de ondervraagde ouders gaat de kostwinnaar juist meer werken en in 6 procent van de gevallen is dit de minst verdienende partner.

De meeste gepeilde Nederlanders zijn het wel eens met de bezuinigingen op de kinderopvang. Bijna de helft (47 procent) wijst dat eerder aan dan bijvoorbeeld de pensioenen, onderwijs of de gezondheidszorg. Dit blijkt ook te gelden voor huishoudens met kinderen. Alleen de jonge huishoudens (tot 25 jaar) zijn meer terughoudend met het oog op hun toekomst. Hier wil ongeveer een derde het liefst bezuinigen op de kinderopvang.

Reageer op dit artikel