nieuws

FNV komt met looneis van 2,5 procent

Instroom

FNV komt met looneis van 2,5 procent

De FNV komt volgend jaar met een looneis van 2,5 procent. Bovendien wil de vakcentrale bij de cao-onderhandelingen voor iedereen een koopkrachttoeslag van 300 euro vragen. Werkgevers noemen de eisen te hoog en gevaarlijk.

De inflatie wordt voor volgend jaar geraamd op 2 procent, aldus de FNV. De koopkrachttoeslag van 300 euro dient ter compensatie van het koopkrachtverlies door de bezuinigingen van het kabinet. De regering wil onder meer bezuinigen op de zorgtoeslag en de kinderopvang. Daardoor hebben mensen volgend jaar minder te besteden.

De FNV vindt het gerechtvaardigd om te vragen om compensatie voor politieke maatregelen, omdat volgens de vakcentrale de bezuinigingen eenzijdig terechtkomen bij de werknemers.

De werkgevers wijzen de koopkrachttoeslag 'scherp van de hand'. Zij vinden dat de FNV-bonden hiermee misbruik maken van het CAO-instrument. 'Werkgevers zijn er niet om de gevolgen van het kabinetsbeleid te repareren', stelden werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie.

'Voor Nederland is het van groot belang om de economie niet kapot te bezuinigen'', aldus CAO-coördinator Catelene Passchier van de FNV. 'We moeten juist nu investeren in koopkracht, werkgelegenheid en stabiliteit'.

De rest van de loonruimte wil de FNV onder meer bestemmen voor afspraken over werkgelegenheid.

Reageer op dit artikel