nieuws

FNV tegen uitbreiding tijdelijke contracten

Instroom

FNV tegen uitbreiding tijdelijke contracten

De FNV vindt dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) op ramkoers ligt met de vakbeweging door zijn voorstel om te komen tot langjarige tijdelijke arbeidscontracten.

De CDA-bewindsman stelt in zijn dinsdag gepresenteerde Bedrijfslevenbrief voor om de zogeheten ketenbepaling in de flexwet aan te passen. Na een kortlopend contract kan dan een langjarig contract worden aangeboden zonder dat dit uitmondt in een contract voor onbepaalde tijd.

Volgens de FNV zijn groeiende groepen werknemers, vooral jongeren, aangewezen op opeenvolgende tijdelijke contracten. De ketenbepaling in de flexwet zet daar een rem op. Na een reeks van contracten of een bepaalde duur wordt daardoor een tijdelijke arbeidsovereenkomst omgezet in een vaste baan. Werknemers krijgen daardoor meer zekerheid en de kans om verplichtingen aan te gaan zoals het afsluiten van een hypotheek.

Verhagen wil tijdelijke contracten van bijvoorbeeld zeven of tien jaar mogelijk maken, omdat dat werknemers stimuleert ,,te blijven investeren in duurzame inzetbaarheid''.

Reageer op dit artikel