nieuws

Generatiemanagement maakt generatie Y loyaal

Instroom

Generatiemanagement maakt generatie Y loyaal

De honderd Beste Werkgevers van Nederland hebben loyale medewerkers en minder kans op personeelsverloop. Ook jonge werkende twintigers blijven hun werkgever langer trouw.

Dat blijkt uit het grootschalige Beste Werkgeversonderzoek van Effectory, waaraan ruim 190.000 respondenten uit 300 organisaties hebben meegewerkt. De respondenten in het Beste Werkgeversonderzoek hebben vragen beantwoord over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega's, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden. De honderd Beste Werkgevers scoren hoog op loyaliteit (7,4) en verloopbestendigheid (7,7). Alle leeftijdscategorieën scoren ongeveer even hoog, zowel jongeren als ouderen zijn tevreden en zitten goed op hun plek. Dat is opmerkelijk, omdat jobhoppen nog erg gebruikelijk is onder generatie Y.

Boeien
‘Talent behouden is cruciaal om in de toekomst als winnaar uit de bus te komen', vertelt Guido Heezen, HR trendwatcher en directeur van Effectory. ‘Onder met name jongeren is het verloop echter hoog, want het boeien en binden van generatie Y is voor werkgevers lastig. Vaak nemen jonge medewerkers relatief snel afscheid wanneer zij gewend zijn geraakt in hun functie. Jobhoppen is voor hen normaal en zij hebben snel behoefte aan meer ontplooiing. Oudere medewerkers, generatie X, hebben vaak al carrièrestappen gemaakt en hebben doorgaans langer rust in een functie. Toch is het ook belangrijk om hen te blijven boeien, omdat zij waardevolle kennis en ervaring bezitten.'

Update
Talentvolle medewerkers kunnen behouden worden door passend generatiemanagement. Elke leeftijdsgroep heeft andere behoeftes. Heezen: ‘Jongeren zijn vaak blij met opleidingen en goede doorgroeimogelijkheden. Ouderen willen liever een update van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied of willen hun kennis en ervaring delen. Het is niet nodig om allerlei extraatjes in het leven te roepen, bij generatiemanagement gaat het om investeren in de juiste zaken. Daar krijg je veel loyaliteit voor terug.' De honderd Beste Werkgevers van Nederland slagen hier goed in.

Reageer op dit artikel