nieuws

Hippe kantoortuin in plaats van huiskamertjes

Instroom

Hippe kantoortuin in plaats van huiskamertjes

Het Nieuwe Werken werkt niet in de zorg. Je kunt patiënten toch niet thuis ontvangen? De Parnassia Bavo Groep, een landelijke keten in de geestelijke gezondheidszorg, rekent af met een populair vooroordeel en voerde HNW wel in.

Voor een gewoon kantoor staan er misschien opvallend veel doosjes met snotterdoekjes op de tafels, maar verder verraadt op het eerste oog niets dat hier psychiaters, GZ psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen en artsen aan het werk zijn. Twee jaar geleden nam een poliklinische afdeling van de Parnassia Bavo Groep (PGB),  een landelijke keten in de geestelijke gezondheidszorg, haar intrek in een bedrijfsverzamelgebouw aan de statige President Kennedy laan in Den Haag. De kantoortuin heeft lange houten tafels, kekke loungebankjes, hippe designlampen en bamboeschermen die de ruimtes van elkaar scheiden. ‘ Patiënten keken wel even op van onze nieuwe huisvesting', vertelt Marc Baars, projectleider Ons Nieuwe Werken van de PGB.

Schelpenverzameling
Op deze Haagse locatie zijn twee afdelingen samengevoegd. Het ene kantoor stond op het terrein van een psychiatrisch ziekenhuis. Het ander bevond zich in een vleugel van een verzorgingstehuis. De gebouwen hadden ieder tientallen kamertjes waar veel medewerkers hun eigen huiskamer van maakten. Ze decoreerden hun vertrek met een uitgebreide schelpenverzameling, lieten planten staan die al lang geleden het lootje hadden gelegd of stalden afgedankte prullaria van thuis op de kasten. Cliënten verdwaalden soms door de lange gangen en klaagden wel eens over de vieze toiletten van het verzorgingstehuis.
Deze twee Haagse locaties van de PBG waren samen 2000 m2 groot. Dat kan effiënter, dacht Baars die destijds afdelingshoofd was. Hij had het tij mee. De organisatie, die maar liefst 495 locaties in het hele land heeft, begon enkele jaren geleden proef te draaien met Het Nieuwe Werken (HNW) en besloot de twee afdelingen samen te voegen.

E-health
De ouderwetse huisvesting was zeker niet de enige aanleiding om de overstap te maken, vertelt Sijke Hoekstra, afdelingshoofd op deze Haagse locatie.  Nieuwe behandelmethoden in de zorg, zoals E-health, zorgen ervoor dat medewerkers minder aan een vast kantoor gebonden zijn. Steeds meer patiënten prefereren elektronisch contact met hun begeleider en komen niet meer vanzelfsprekend naar hun behandelaar. ‘Vooral verslaafden verkiezen vaak de anonimiteit. Mensen willen in deze 24 uursmaatschappij zélf kunnen bepalen wanneer ze met hun therapie bezig zijn en wanneer ze mailcontact met hun begeleider willen', aldus Hoekstra.

Emoties 
Bovendien waren de ruimtes toch al onnodig groot omdat veel medewerkers meer dan de helft van hun diensten ‘in de wijk' draaien; ze bezoeken mensen thuis en in zorginstellingen.  Daarom werd besloten om de twee vestigingen te fuseren op een fris nieuw onderkomen.  De afdeling is helemaal ingericht op HNW. Medewerkers hebben geen eigen kamers meer, maar werken aan lange houten tafels in een kantoortuin. Wie echt geconcentreerd wil doorwerken neemt plaats in de stiltezone waar niet gepraat mag worden. Teamoverleg vindt plaats in het aquarium, een glazen vergaderruimte. Dat is wel zo transparant, maar kunnen medewerkers hun emoties nog wel de vrije loop laten in al die open ruimtes? Baars denkt van wel . ‘Als je in het aquarium zit kunnen anderen je net niet zien door de versieringen op het glas. En wie écht ongestoord wil overleggen of zijn emoties kwijt wil, neemt een behandelkamer die niet zo doorzichtig is.'  Voor de patiënten is er een aparte vleugel ingericht met traditionele, gesloten kamers. 

Prikkels
Het open karakter van de medewerkersvertrekken heeft volgens Baars vooral voordelen. ‘Vroeger wist ik nooit precies wat er in al die kamertjes gebeurde. Sinds we allemaal in de kantoortuin werken begrijp ik veel beter wat medewerkers doormaken. Je vangt gesprekken op en weet wat er speelt.'  Paul de Weert, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, beaamt dat . Hij hoorde laatst een collega een lastig telefoongesprek voeren met een patiënt. Na afloop stelde hij meteen voor om samen met de familie en de patiënt om de tafel te zitten. Door de open ruimtes ziet hij zijn collega's meer, ook al zijn sommigen juist meer thuis gaan werken. Hoekstra stelt: ‘Niemand wil meer terug. Er is meer direct contact met collega's, de schotten zijn weg.'

Lees het hele artikel in IntermediairPW

Reageer op dit artikel