nieuws

ICT werkgevers verwachten groei in vast personeel

Instroom

ICT werkgevers verwachten groei in vast personeel

Bijna driekwart van de Nederlandse top ICT werkgevers verwacht dat hun vaste personeelsbestand in de komende drie jaar toeneemt. 55 procent verwacht zelfs een groei van meer dan 5 procent ondanks de economisch slechte vooruitzichten.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Top Employers ICT Nederland van het CRF Institute.

Training en ontwikkeling krijgen de hoogste prioriteit van zowel de HR-afdeling als het algemeen management. Daarnaast zijn medewerkerbetrokkenheid en talent management de speerpunten van ICT organisaties.

Ontwikkelingsmogelijkheden
'Vorig jaar bleek uit het Top ICT onderzoek dat ICT werknemers ontwikkelingsmogelijkheden nog belangrijker vinden dan een hoog salaris. Blijkbaar hebben de werkgevers daar naar geluisterd en er werk van gemaakt. Door te investeren in training en ontwikkeling van personeel en het bieden van nieuwe carrièremogelijkheden proberen ICT-werkgevers goed personeel aan zich te binden', aldus Ruud van Es, countrymanager van het CRF Institute in Nederland.

Waar andere branches de effecten van de tweede crisis voelen op de arbeidsmarkt, verwacht de ICT-branche buiten schot te blijven. Met het grote tekort aan professionals in 2009 nog vers in het achterhoofd doen zij er nu alles aan de juiste mensen in huis te halen, maar vooral te houden. Ook het zorgen voor de juiste work-life balance past in deze ontwikkeling en is een van de punten waar de organisaties het meest trots op zijn.

Diversiteit
ICT-werkgevers hechten verder veel waarde aan diversiteit binnen hun organisatie. 55 procent dit als een strategische prioriteit. Meer dan de helft van de bedrijven geeft aan bij diversiteit aandacht te besteden aan de verhouding man / vrouw en heeft een groot deel deze plannen ook daadwerkelijk vastgelegd in formele plannen en te behalen resultaten. Toch is het over het algemeen minder gesteld met het formaliseren van de plannen en de formele rapportage aan de directie. Een derde van de bedrijven heeft wel diversiteitsplannen, maar heeft deze (nog niet) vastgelegd.

Reageer op dit artikel