nieuws

Lonen stijgen in 2012 met 2 procent

Instroom

Lonen stijgen in 2012 met 2 procent

De lonen stijgen volgend jaar met gemiddeld 2%. Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van alle cao’s die vanaf 2012 gelden. De vereniging roept werkgevers en vakbonden op voorwaardelijke loonafspraken te maken.

AWVN verwacht dat de loonafspraken die komende tijd worden afgesproken lager zullen uitvallen. Een woordvoerder stelt op de website van de AWVN: ‘De cao's lopen achter op de economische werkelijkheid. Wij houden ernstig rekening met een periode van economische krimp.Tegen de achtergrond van de economische ontwikkelingen is deze loonstijging niet vol te houden.' Deze lagere afspraken kunnen leiden tot een bijstelling van de te verwachten loonstijging voor 2012.

De vereniging roept werkgevers en vakbonden op afspraken te maken over voorwaardelijke loonstijgingen die gerelateerd zijn aan de bedrijfsresultaten. Hierdoor kunnen bedrijven hun beleid beter afstemmen op economische tegenslag. AWVN constateert tevreden dat duurzame inzetbaarheid tegenwoordig een hoofdrol speelt in de cao-besprekingen. In 8 van de 10 nieuwe cao's worden concrete afspraken gemaakt rond scholing, levensfasebeleid, diversiteit en vitaliteit van werknemers.

Reageer op dit artikel