nieuws

Meeste werkgevers denken nog niet aan ontslagen

Instroom

Meeste werkgevers denken nog niet aan ontslagen

Werkgevers zien het laatste kwartaal van 2011 somberder tegemoet, maar bijna negen op de tien geeft aan het personeelsbestand op peil te houden. Dat blijkt uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer.

Het netto werkgelegenheidscijfer van +1% is 2 procentpunten zwakker dan het vorige kwartaal en onveranderd in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010. Dit werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt vervolgens gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Onrust
In zeven van de negen sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Voor zes van de negen sectoren is het cijfer ook lager dan dat voor het vierde kwartaal van 2010. ‘De zich voorzichtig herstellende werkgelegenheidsverwachting van de drie vorige kwartalen lijkt niet door te zetten', constateert Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie Manpower Nederland. ‘Voor dit vierde kwartaal rapporteren de Nederlandse werkgevers cijfers die nog steeds beduidend zwakker zijn dan vóór de financiële crisis van 2009. De onzekere economische vooruitzichten en de onrust op de financiële markten baren werkgevers zorgen.

Sectoren
Bedrijven in de sectoren Zakelijke dienstverlening en Mijnbouw & delfstofwinning rapporteren de meest optimistische werkgelegenheidsverwachtingen voor het vierde kwartaal: beide +6%. Het netto werkgelegenheidscijfer voor de Zakelijke dienstverlening is 2 procentpunten zwakker dan voor het derde kwartaal van 2011, maar 2 procentpunten sterker ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010. De minst gunstige werkgelegenheidsverwachting wordt gerapporteerd door werkgevers in de sector Productiebedrijven: hier is de afname -2%.

Reageer op dit artikel