nieuws

Mensen worden sneller dronken op bedrijfsborrel

Instroom

Mensen worden sneller dronken op bedrijfsborrel

Kantoorfeestjes willen nog wel eens op een genante manier uit de hand lopen. Dat bevreemdt enigszins, omdat je verwacht dat werknemers zich juist op hun werk fatsoenlijk proberen te gedragen. Britse onderzoekers hebben nu een verklaring gevonden.

Wetenschappers van de University of Birmingham ontdekten dat alcohol een sterker effect heeft als je het drinkt op plaatsen die daar niet door het brein mee geassociëerd worden. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Het brein is geconditioneerd om de effecten van alcohol te verzachten wanneer de drank in een alcoholvriendelijke omgeving word genuttigd, zoals thuis of samen met vrienden in de kroeg.

Als sterke drank geconsumeerd wordt op plekken waar de gebruiker normaal gesproken nuchter en geconcentreerd moet zijn, treedt dat associërende effect niet op en wordt de persoon eerder dronken. In een test moesten 23 mensen alcoholische en alcoholvrije dranken consumeren op diverse plekken. Op plekken waar ze eerder gewend waren om alcoholvrije dranken tot zich te nemen, werden ze sneller dronken als ze hier later wel alcohol nuttigden.

Onderzoeksleider Suzanne Higgs, die haar bevindingen publiceerde in het tijdschrift Alcohol and Alcoholism, merkt in The Telegraph op dat het onderzoek is afgenomen op onbekende plekken, maar dat dit effect ook kan optreden op plaatsen waar mensen alcohol drinken met minder intieme contacten zoals collega's.

Reageer op dit artikel