nieuws

Payroll-directeur haalt uit naar bonden

Instroom

Payroll-directeur haalt uit naar bonden

Per 1 januari 2012 eindigt de huidige algemene payroll-CAO (de VPO CAO) en dat betekent dat payrollers een bange kerst voor de boeg hebben. Hun rechtspositie en arbeidsvoorwaarden verslechteren en werkgevers zullen lopende contracten niet verlengen, zo voorspelt Jan Franken, directeur van Please Payroll.

Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie besloten eerder dit jaar geen partij meer te willen zijn in de zogenaamde payroll-CAO. Volgens hen werd de CAO misbruikt door werkgevers die de payrollers minder zouden betalen dan personeel dat gewoon bij hen op de loonlijst staat.

Hierdoor komen de payrollkrachten te vallen onder de ABU CAO (de CAO voor uitzendkrachten). Die CAO is volgens Franken in bepaalde opzichten slechter dan de VPO-CAO, en dat betekent dus een achteruitgang als het gaat om zaken als pensioenvoorziening, salarishuis en rechtspositie. Vooral jongere startende flexwerkers bouwen bijvoorbeeld nauwelijks pensioen of nabestaandenpensioen op, en betalen vooral mee voor hun oudere collega's, aldus Franken.

Contract niet verlengen
En hij voorziet meer consequenties: 'Door het vervallen van de VPO CAO zullen werkgevers in veel gevallen eerder moeten besluiten het tijdelijke arbeidscontract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Waar de vakbonden geen rekening mee houden is dat er nogal wat bedrijven zijn die daartoe onder de huidige economische omstandigheden nog geen mogelijkheden zien. Die kiezen dus voor het alternatief: het contract niet verlengen, en een nieuwe medewerker aantrekken waarvoor wel weer een arbeidscontract voor een bepaalde tijd kan worden afgesloten.'

Franken haalt uit naar de vakbonden. 'De bonden verkondigen voorvechter te zijn voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers in een bepaalde branche, terwijl ze nu het tegenovergestelde veroorzaken.'

Reageer op dit artikel