nieuws

Slechte zorg door te weinig en onervaren personeel

Instroom

Slechte zorg door te weinig en onervaren personeel

De onderbezetting in de zorg tijdens de zomerperiode is het meest nijpend in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en de ziekenhuizen. Dat blijkt uit een enquête van NU’91.

Het meldpunt van deze grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, kreeg in de periode half juli tot half september 1050 klachten binnen over onderbezetting en onervaren krachten in de zomerperiode. De meldingen komen uit het hele land en uit alle sectoren binnen de zorg. Daarnaast geeft dit jaar een groei te zien van de meldingen uit de geestelijke gezondheidszorg.

De belangenorganisatie geeft diverse voorbeelden. Zo werd een 18-jarige student aan de toneelschool in een verzorgingstehuis ingezet, maar weigerde hij zijn hele dienstverband mensen te wassen. Binnen de GGZ is het enkele keren voorgekomen dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar. NU'91 stelt dat onderbezetting niet alleen in de zomerperiode een groot probleem vormt, maar dat het personeelstekort het hele jaar speelt.

In het Convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg is geld gereserveerd voor 12.000 extra mensen en meer kwaliteit door extra scholing, maar de organisatie maakt zich zorgen of het daarvoor toegezegde geld hiervoor werkelijk gebruikt gaat worden en niet om de bestaande budgettekorten binnen de instellingen op te lossen.

Reageer op dit artikel