nieuws

‘Vitaliteitspakket kabinet is te mager’

Instroom

‘Vitaliteitspakket kabinet is te mager’

De meeste maatregelen uit het aangekondigde Vitaliteitspakket van het kabinet zijn gericht op 55-plussers. Dat is te laat en bovendien moet het kabinet vooral ook investeren in werknemers die nog gezond zijn.

Dat stelt prof. dr.Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit in het Strategisch Human Resource Management, in haar oratie vrijdag 16 september. Van Vuuren plaatst kritische kanttekeningen bij het Vitaliteitspakket waarvan minister Kamp voor de zomer de hoofdlijnen bekend maakte en de precieze invulling op Prinsjesdag publiceert. Ze vindt de insteek van het pakket goed, maar de uitwerking te mager. Het gaat nog steeds alleen om het voorkomen van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, maar nieuwe maatregelen zouden ook kunnen bijdragen aan het versterken van het functioneren, de gezondheid en het welbevinden van alle werknemers, en niet alleen van de werknemers die minder vitaal zijn.

Organisaties moeten volgens Van Vuuren daar hun personeelsbeleid op inrichten. Onder andere scholing, mobiliteit en bedrijfsfitness houden medewerkers langer gezond. Daarnaast kunnen nieuwe organisatievormen, die meer verantwoordelijkheid bij de werknemers leggen, ervoor zorgen dat werknemers zelf meer initiatief nemen om hun eigen vitaliteit te bevorderen.

Reageer op dit artikel