nieuws

Werknemers durven niet te switchen

Instroom

Werknemers durven niet te switchen

Werknemers zitten de storm nog even uit bij hun huidige werkgever. Hoewel velen toe zijn aan een andere baan, blijven de meeste werknemers liever nog even bij hun werkgever. Dat blijkt uit de nieuwste Randstad Werkmonitor.

De aanzienlijke daling van de mobiliteitsindex is de belangrijkste uitkomst van de Werkmonitor die Blauw Research hield onder 810 werkenden in Nederland.  De index daalde vanaf een niveau van 96 in maart naar 90 in september. Het onderzoek brengt een opvallende tegenstelling aan het licht tussen de interesse om te switchen en een daadwerkelijke overstap naar een andere baan of zelfs geheel ander werk. Veel werknemers staan al langer dan een half jaar open voor een nieuwe baan. Eén op de vijf werknemers kijkt daadwerkelijk om zich heen. Veel werknemers zijn minder enthousiast over hun huidige werkgever; slechts 25% is ‘zeer tevreden', ten opzichte van 30% bij de vorige meting. De kans op ontslag in de komende maanden wordt lager ingeschat, van 27 naar 21%.

Interne switch
Hoewel al deze seinen op ‘groen' staan, lijkt het veel werknemers veiliger om nog even te wachten met een daadwerkelijke switch. Slechts 17% van de werknemers acht het waarschijnlijk dat zij binnen nu en zes maanden bij een andere werkgever in een vergelijkbare functie gaan werken, een fikse terugloop ten opzichte van 22% bij een vorige meting. Slechts 12% denkt bij een andere baas in een nieuwe functie te gaan werken, eveneens duidelijk lager ten opzichte van enkele maanden geleden (16% ). De ‘blijf zitten waar je zit' stemming van nu lijkt ook van toepassing te zijn bij de huidige werkgever. Slechts 12% van de werkenden verwacht binnenkort binnen het bedrijf een andere functie te bekleden, waar dit in het eerste kwartaal van 2011 nog 24% was.

Mannelijke leidinggevende
Het onderzoek wijst verder uit dat opvallend veel werknemers (40%) een uitgesproken voorkeur hebben voor een man als leidinggevende. Opvallend genoeg zijn zowel mannen als vrouwen deze mening toegedaan. Niet iedereen lijkt het een goed idee om meer vrouwen in het hoger management op te nemen: slechts een minderheid (42%) van de werknemers vindt dat dit de prestaties van de organisatie ten goede komt. Als het gaat over samenwerken op de werkvloer, blijkt een goede mix van mannen en vrouwen wel de voorkeur te hebben. Vier op de tien werknemers denken dat hun organisatie het beste presteert als de verhouding man/vrouw gelijk is.

Reageer op dit artikel