nieuws

Zwaardere sancties tegen illegale uitzendbureaus

Instroom

Zwaardere sancties tegen illegale uitzendbureaus

Uitzendbureaus die niet staan ingeschreven in het handelsregister krijgen vanaf volgend jaar flinke boetes. De eerste overtreding kost 12.000 euro per werknemer en dit wordt 36.000 euro als de uitzender voor de derde keer in de fout gaat.

Dat stelt minister Henk Kamp (Sociale Zaken) in een wetsvoorstel dat hij vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De boetes zijn niet de enige maatregel. Kamp wil de werkzaamheden van niet-geregistreerde uitzendbureaus stil laten leggen om de malafide bureaus uit de sector te weren. Bedrijven die personeel inlenen via de niet- geregistreerde uitzenders worden ook hard aangepakt. Inleners kunnen aansprakelijk worden gesteld als zodra de uitzendkracht minder dan het minimumloon ontvangt.

Brancheorganisaties van uitzendbureaus, de ABU en NBBU, hameren al langer op een registratieplicht. Bonafide uitzendbureaus ondervinden nadeel van oneerlijke concurrentie door illegale praktijken. Momenteel zijn circa 2300 uitzendbureaus zelf via de branche gecertificeerd, dat is naar schatting 35 procent van alle uitzendbureaus. Kamp wil met de registratieplicht de uitzendmarkt transparanter maken. Ook uitzenders die vanuit het buitenland werkende uitzenders en bureaus zonder vast adres kunnen zich registeren in het handelsregister.

Reageer op dit artikel