nieuws

HRM’er somber over eigen vooruitzichten

Instroom

HRM’er somber over eigen vooruitzichten

De arbeidsmarkt voor P&O'ers stagneert. Ze maken weinig kans op promotie en de dagelijkse werkzaamheden zien er anders uit dan veel HR-professionals zelf belangrijk vinden voor de organisatie. Toch blijven ze zitten waar ze zitten, omdat er door de crisis maar weinig betere banen zijn.

Dat blijkt uit blijkt uit HR Trends 2011-2012, een onafhankelijk representatief onderzoek van salaris en HR-dienstverlener ADP Nederland en organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.

Werkdruk
In toenemende mate hebben HR-professionals een meer sturende rol binnen hun organisatie en neemt de werkdruk toe. Een aanzienlijk deel van de tijd gaat op aan zaken als aanname, ontslag en arbeidsverzuim. Dit gaat ten koste van adviestaken, die de afgelopen jaren in de verdrukking zijn gekomen. Veel HR-professionals vinden het bijvoorbeeld belangrijk om talent binnen de organisatie te ontwikkelen, maar in de praktijk komt daar op dit moment niet veel van terecht omdat andere werkzaamheden de aandacht opeisen.

Solliciteren
Bijna driekwart van de HR-professionals is op dit moment niet van plan op zoek te gaan naar een andere baan, blijkt uit het onderzoek. Slechts 18 procent geeft aan actief te solliciteren. Ook bij degenen die vinden dat ze eigenlijk te weinig verdienen is de belangstelling voor een andere functie gering. Binnen deze groep is slechts 37 procent op zoek naar iets anders. Overigens vindt twee derde van de ondervraagden het loon wel marktconform.

Minder promotiekansen
Door de economische crisis die in 2008 in gang werd gezet, zijn de promotiekansen voor HR-professionals afgenomen. In 2009 wist 29 procent nog een hogere functie te krijgen, in 2010 was dat 28 procent en dit jaar is dat nog maar 25 procent. Deze daling tempert ook de verwachtingen. HR-professionals denken voorlopig minder kans te maken op een hogere functie. Nog geen 19 procent gelooft hier op dit moment in, vorig jaar was dat nog 22 procent.

Lagere verwachtingen
Ook de kans op een nieuwe baan elders wordt lager ingeschat. HR-professionals baseren die verwachting op het feit dat ze minder snel voor een andere functie worden gepolst. Twee jaar geleden werd nog 46 procent benaderd door een headhunter of andere werkgever, nu is dat nog maar 35 procent.

Reageer op dit artikel