nieuws

Onderwijzers werken het vaakst thuis

Instroom

Onderwijzers werken het vaakst thuis

Ruim 27 procent van de werknemers in Nederland werkte in 2010 een deel van de gebruikelijke arbeidsuren thuis. De bedrijfstak waar thuiswerken het meeste voorkomt, is het onderwijs.

Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar werkte iets meer dan 27 procent van alle werknemers minstens 1 uur per week thuis. In 2005 was dat ruim 25 procent. Per thuiswerker werd in 2010 gemiddeld 6,2 uur per week thuisgewerkt, tegen 5,5 uur vijf jaar eerder.

De bedrijfstak waar thuiswerken het meeste voorkomt, is het onderwijs. Ruim 60 procent van alle werknemers werkt vanaf huis. Voor leraren is dit al lang gebruikelijk. Het voorbereiden van de lessen en het nakijken van huiswerk zijn taken die zij thuis doen. Verder wordt ook in de financiële dienstverlening, in de bedrijfstak cultuur en overige diensten en in de zakelijke dienstverlening relatief veel thuisgewerkt.

Hoogopgeleiden
Thuiswerken komt voorts vooral voor bij hoogopgeleiden. In 2010 werkte bijna de helft van de hoogopgeleide werknemers thuis. Bij de werknemers met een middelbare opleiding was dat een op de vijf en bij de laagopgeleiden een op de acht. Van de mannen werkte in 2010 bijna 30 procent thuis, tegen bijna 25 procent van de vrouwen.

Reageer op dit artikel