nieuws

Onderzoek moet pareltjes van flexibiliteit blootleggen

Instroom

Onderzoek moet pareltjes van flexibiliteit blootleggen

Loopbaanflexibiliteit helpt werknemers hun werk beter te combineren met hun privéleven en biedt werkgevers het voordeel van betere doorstroming en een groter aanbod op de arbeidsmarkt. Toch komt het volgens HR-adviesbureau Qidos nog niet tot een win-win-situatie en ontbreekt het aan significante resultaten.

Qidos-directeur Martijn de Wildt dringt aan op een nieuwe visie op arbeidsflexibiliteit. 'Waarom is iemand "oud" of moet hij carrière gemaakt hebben als hij 45 jaar is, terwijl hij nog evenveel werkjaren voor zich heeft als achter zich? Waarom is het op latere leeftijd oppakken van de loopbaan of switchen van beroep, zo ingewikkeld? Waarom zou een stratenmaker geen conducteur kunnen worden?'

Zowel werkgevers als werknemers stellen zich volgens De Wildt rigide op. Om de barrières bij alle sociale partners te slechten, gaat Qidos onderzoek doen naar de voordelen van loopbaanflexibiliteit en het toekomstperspectief voor werkgevers en medewerkers. De Wildt: ' We onderzoeken de "blockers" en "enablers", brengen bestaande, alternatieve en gewenste carrièrepaden in kaart en de effecten van flexibele loopbaanpaden. Zo kunnen we werkgevers, sociale partners en overheid handvatten en input bieden. Alleen in gezamenlijke overtuiging kunnen we een maatschappelijke verandering inzetten.'

Organisaties die deel willen nemen aan het onderzoek kunnen dit doen via de site www.loopbaanflexibiliteit.nl. Qidos verwacht de eerste resultaten in de loop van 2012 bekend te kunnen maken.

Reageer op dit artikel