nieuws

Ook Nederlandse werkgever baalt van rokers

Instroom

Ook Nederlandse werkgever baalt van rokers

Werkgevers willen steeds vaker weten of zij verplicht zijn hun werknemers rookruimtes te bieden en pauzes waarin zij aan hun verslaving kunnen toegeven. Volgens de wet hoeven zij dat niet te doen. Toch vrezen werkgevers- en werknemersorganisaties niet voor arbeidsconflicten door rookpauzes.

Dat meldt de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) in dagblad Metro. Sinds 2004 zijn werkgevers verplicht te zorgen voor een rookvrije werkplek. Velen hebben daarom een rookruimte ingericht, maar dat is niet verplicht. Werkgevers willen nu volgens Stivoro steeds vaker van deze rookruimtes af, omdat ze schoonmaakkosten met zich meebrengen en niet-rokende werknemers niet blij zijn met de extra pauzes van hun collega's.

In het buitenland nemen werkgevers al drastische stappen om roken onder werktijd aan banden te leggen. Ambtenaren in Wallonië moeten voor elke rookpauze uitklokken bij de prikklok, en een gemeente in Zweden wil het thuiswerkende ambtenaren verbieden om onder werktijd te roken.

In Metro zeggen vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties dat het in Nederland niet zo'n vaart zal lopen. Abvakabo FNV en MKB Nederland zeggen dat werkgevers en werknemers er samen wel uitkomen. VNO-NCW noemt de prikklok uit de tijd en zegt dat het steeds meer om productiviteit gaat, en minder om gewerkte uren. De vakbond waarschuwt daarbij dat het werkgevers vies zou tegenvallen als personeelsleden zich stipt aan de afgesproken werkuren zouden houden.

Reageer op dit artikel