nieuws

Schoonmakers straffen ministerie voor breken code

Instroom

De schoonmakers van de ministeries van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken staken al meer dan een week. Ze beschuldigen de ministeries ervan de code voor de schoonmaakbranche te overtreden. De ministeries ontkennen dat.

Schoonmakers straffen ministerie voor breken code

Dat schrijft het FD. De ministeries hebben het werk met ingang van 1 september uitbesteed aan een bedrijf dat 30 procent goedkoper werkt. Hierdoor zouden volgens FNV Bondgenoten tientallen schoonmaakbanen op de tocht staan. Er wordt bovendien fors gesneden in het aantal schoonmaakuren.

In het FD wordt een stakende schoonmaker geciteerd die zegt dat ook voor 1 september de werkdruk al hoog was, terwijl mensen uit angst voor ontslag niet durfden te klagen over pijn in rug en schouders. Sinds 1 september zou hij collega's zien huilen door de drukte.

Huichelarij
FNV Bondgenoten beschuldigt in een verklaring het ministerie van Sociale Zaken ervan oudere en zieke schoonmakers een probleem te vinden. Mari Martens van de vakbond neemt geen blad voor de mond: 'Bestaat er grotere huichelarij dan dit? Het ministerie van Sociale Zaken, pleitbezorger van een hogere AOW-leeftijd, vindt zieke en oudere schoonmakers een probleem. Ouderen moeten van minister Kamp doorwerken, maar vooral niet op zijn eigen ministerie.'

De rijksoverheid is een van de partijen in de code Verantwoordelijk marktgedrag in de schoonmaakbranche. Deze kwam tot stand nadat schoonmakers in 2010 maandenlang in staking gingen tegen de trend van steeds goedkopere aanbestedingen in de schoonmaakbranche. De werknemers eisten meer respect en betere arbeidsvoorwaarden. Minister Kamp verklaarde eerder dat hij de code als leidraad ziet voor aanbestedingen bij de overheid.

Logisch
In het FD ontkent een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken dat de ministeries de code doorbreken. Er zou niet zijn gekozen voor het bedrijf met de laagste prijs, maar met de meest duurzame bedrijfsvoering. Het zou werken met milieuvriendelijker schoonmaakmiddelen en banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De verlaging van het aantal schoonmaakuren is volgens de woordvoerder logisch omdat de ministeries minder ambtenaren krijgen en panden afstoten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels