nieuws

‘Stimuleer langere werkweken’

Instroom

‘Stimuleer langere werkweken’

‘Als de overheid zich zorgen maakt over vergrijzing moet ze niet alleen de pensioenleeftijd verhogen, maar ook meer uren werken op de agenda zetten,’ zo concludeert economisch geograaf Inge Noback na onderzoek.

Noback promoveert op 27 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar onderzoek  dook Noback in de administratie van een groot Nederlands bedrijf en in cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Nederland hebben relatief veel vrouwen een baan, maar gemiddeld werken ze veel minder uren dan vrouwen in de meeste andere Europese landen. Ook mannen werken steeds minder uren, zeker na de geboorte van het eerste kind, stelde Noback vast.

Thuisblijven
Dat kan niet lang zo doorgaan, verwacht ze: ‘De overheid moet zorgen voor langere werkweken, want met alleen het verhogen van de pensioenleeftijd redden we het niet. Er is dus meer kinderopvang nodig. Nu zijn kinderen nog allesbepalend voor de loopbaan van vrouwen en eigenlijk is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Natuurlijk heb je vrouwen met jonge kinderen die daarvoor een periode willen thuisblijven. Dat moeten ze vooral doen, maar dat hoeft niet de hele loopbaan te bepalen.' Ze zag overigens ook dat de zorg voor ouderen veel vrouwen ervan weerhoudt meer uren te gaan werken.

4×9
Een ander opvallend aspect uit haar onderzoek is de conlusie dat de loopbaan van mannen wordt beperkt als ze kiezen voor een werkweek van 4 keer 9 uur, terwijl vrouwen profiteren van zo'n indeling.

Reageer op dit artikel