nieuws

Arbeidstijdenwet en arbeidstijdenbesluit

Instroom

De arbeidstijdenwet is bedoeld om veilig en gezond te kunnen werken en om werk, privé en zorgtaken goed te kunnen combineren. Omdat er steeds flexibeler gewerkt wordt, is die wet erg belangrijk. De wet geeft aan hoelang er maximaal aan een stuk door gewerkt mag worden, na hoeveel tijd er pauzes ingelast moeten worden en […]

Arbeidstijdenwet en arbeidstijdenbesluit

De arbeidstijdenwet is bedoeld om veilig en gezond te kunnen werken en om werk, privé en zorgtaken goed te kunnen combineren. Omdat er steeds flexibeler gewerkt wordt, is die wet erg belangrijk. De wet geeft aan hoelang er maximaal aan een stuk door gewerkt mag worden, na hoeveel tijd er pauzes ingelast moeten worden en hoe lang een dienst in zijn geheel mag zijn. Voor sectoren als de zorgsector, binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij zijn aparte regels.

Leidinggevenden en personeel dat meer dan drie maal het minimumloon verdienen, hoeven zich niet te houden aan de regels voor rust- en arbeidstijden. De arbeids- en rusttijden regels gelden ook voor HNW.

Naast de Arbeidstijdenwet is er nog het Arbeidstijdenbesluit. Hierin zijn de aanvullingen maar ook  uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet opgenomen voor bepaalde werknemers en branches, zoals bakkers en brandweerlieden en de horecabranche.

Dit artikel is geen compleet overzicht van alle wetten en regels op het gebied van arbo. Zo zijn er aparte regelingen voor het werken met asbest (het Asbestverwijderingsbesluit) en voor het werken met en vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Lees verder over Arbo-wetgeving:

Terug naar Thema Arbo en Gezondheid

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels