nieuws

Baas geweigerd als vriend op Facebook

Instroom

Bijna tweederde van de Nederlanders laat zijn baas niet toe als ‘vriend’ op Facebook. Het merendeel vindt wel dat de baas zijn werknemers mag aanspreken op hun presenteren op social media.

Baas geweigerd als vriend op Facebook

Vooral vrouwen zijn terughoudend in het delen van persoonlijke informatie via social media. Ook zoeken zij minder snel vacatures via netwerken als LinkedIn. Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2011 onder 28 duizend respondenten.

Het percentage dat de baas niet toelaat als ‘vriend' op Facebook loopt op naarmate men ouder wordt, tot 75 procent in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar.' Hoewel de meeste mensen hun baas niet toelaten als ‘vriend', vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat de baas werknemers wel mag aanspreken op hoe zij zich presenteren op social media. Eerder bleek reeds dat werknemers in toenemende mate voorzichtig zijn met wat ze op sociale media plaatsen.

Presentatie op social media
Ruim 90 procent vindt bijvoorbeeld dat de baas een werknemer mag aanspreken op zijn persoonlijke hygiëne, een iets minder grote groep vindt dat de baas ook wat te zeggen heeft over (zichtbare) tattoos of piercings. Als je dat vergelijkt is de groep mensen die vindt dat de baas ook iets te zeggen heeft over presentatie op social media eigenlijk relatief klein.

Slechts 18 procent van de Nederlanders zoekt vacatures via social media. Vooral mannen en hoogopgeleiden zoeken op deze manier naar een baan. LinkedIn is hiervoor een populairder kanaal. 13 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen zoekt er vacatures. Maar 82 procent van de mannen en 79 procent van de vrouwen zoekt nog helemaal geen baan via social media. Dat sollicitanten  – nog – niet geloven in social media, bleek reeds eerder uit onderzoek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels