nieuws

Bent u verantwoordelijk voor kinderarbeid?

Instroom

Als P&O’er draagt u natuurlijk uw steentje bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. U probeert kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt een kans te geven en print uw e-mails niet uit. Maar ondertussen maken de leveranciers van uw bedrijf misschien gebruik van kinderarbeid.

Bent u verantwoordelijk voor kinderarbeid?

Bij een inspectie van een meubelfabriek kwam De Jong acht kleuters tegen die met een soort hondenriemen waren vastgelegd. ‘De moeders waren daar aan het werk, en wilden niet dat hun kinderen tussen de levensgevaarlijke zaagmachines zouden rondkruipen. Dus hadden ze de kinderen maar aan de riem gelegd, tien uur per dag.’

Voor de gemiddelde Nederlandse P&O’er zijn deze verhalen natuurlijk schokkend, maar tegelijkertijd ook ver van hun bed. En laten we eerlijk zijn: wat kan een P&O’er in het Westen nu doen aan de arbeidsomstandigheden bij leveranciers in de Derde Wereld? Rekening houden met arbeidsomstandigheden aldaar is op zijn best een taak van de Nederlandse afdeling inkoop, die de producten in de Derde Wereld bestelt.

Beschuldigingen van kinderarbeid
Toch hebben P&O’ers alle reden om de buitenlandse arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers eens stevig op de agenda van het managementteam te zetten, vindt Teun Hardjono, algemeen directeur van CSR Academy – een netwerkorganisatie rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Beschuldigingen van kinderarbeid of uitbuiting kunnen grote gevolgen hebben voor westerse bedrijven en organisaties. En op internet is het tegenwoordig heel makkelijk om bedrijven aan de schandpaal te nagelen – terecht of onterecht.’

Hardjono was betrokken bij een grote westerse handelsmaatschappij die werd beschuldigd van slavernij. ‘Die kritiek kon weerlegd worden, maar die organisatie had een tijd lang heel veel moeite om nieuw personeel te vinden. En neem de Brent Spar-affaire van Shell. Dat bedrijf heeft daarna een tijd lang hogere startsalarissen moeten bieden. Daar heb je vervolgens tientallen jaren last van in je loongebouw. Dat maakt maatschappelijk verantwoord ondernemen toch echt tot een P&O-taak.’

Verbeteren
De grote vraag is wat je als westerse P&O’er dan kunt doen om arbeidsomstandigheden in China te verbeteren. Een simpel begin is: eis dat een leverancier een certificaat laat zien dat aantoont dat bij de productie de rechten van de mens en van het kind zijn gerespecteerd. Er zijn genoeg van dit soort certificaten op de markt.

Of als je een redelijk grote speler bent, eis dan gewoon van leveranciers dat ze – op welke manier dan ook – aantonen dat ze geen gebruik maken van bijvoorbeeld kinderarbeid. Hardjono: ‘Bedrijven als Nike en C&A hebben in het verleden heel veel last gehad van beschuldigingen van kinderarbeid. Reken maar dat die hun hele bedrijfsketen inmiddels van voor tot achter onder controle hebben.’

Lees het vooledige artikel in IntermediairPW 12 2011

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels