nieuws

Vakantiewerker heeft maling aan de fiscus

Instroom

Meer dan de helft van de jongeren heeft geen principiële bezwaren tegen zwart werk. Bijna eenderde denkt ten onrechte dat hij hoe dan ook buiten schot blijft, ook wanneer de autoriteiten erachter komen dat er geen belasting en premies worden afgedragen.

Vakantiewerker heeft maling aan de fiscus

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 29 procent van de ondervraagde jongeren denkt dat alleen de werkgever strafbaar is bij zwart werk. 53 procent heeft liever wit werk, omdat ze toch erkennen dat dit meer zekerheid biedt bij ziekte, ongelukken en ontslag. Desondanks gaat 40 procent deze zomer zonder contract aan de slag.

Voor de meerderheid van de jongeren is de zomer niet louter tijd voor ontspanning: 63 procent heeft vakantiewerk, en gemiddeld werken ze twintig tot dertig uur per week, gedurende een maand of langer.  

82 procent van de jongeren noemt het salaris als belangrijkste reden voor een vakantiebaan, al vindt 27 procent dat hij te weinig verdient. 38 procent noemt het contact met collega's heel belangrijk, en één op de drie vindt het vooral een goede manier om werkervaring op te doen. De respondenten werken het liefst in een winkel of in de horeca.

Vroeg opstaan staat bovenaan de lijst met vervelendste aspecten van vakantiewerk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels