nieuws

600 miljoen banen nodig voor groei

Instroom

Er moeten wereldwijd 600 miljoen banen worden gecreëerd in de komende tien jaar om duurzame economische groei te bereiken en sociale samenhang te behouden.

600 miljoen banen nodig voor groei

Dat blijkt uit hun jaarlijkse rapport over wereldwijde trends op de arbeidsmarkt voor 2012 van de internationale arbeidsorganisatie ILO.

Volgens de ILO is er sinds het uitbreken van de crisis wereldwijd een achterstand van 200 miljoen banen. Daarnaast zullen er jaarlijks nog eens 40 miljoen banen moeten worden gecreëerd om de werkloosheid in de komende tien jaar op te vangen. Uit het rapport blijkt dat één op de drie arbeiders wereldwijd – naar schatting zo'n 1,1 miljard mensen – werkloos is of onder de armoedegrens leeft.

Sinds het uitbreken van de crisis zijn er 27 miljoen werklozen bijgekomen, het wereldwijde totaal  staat daarmee momenteel op 197 miljoen. Tegelijkertijd zijn er volgens het rapport nog eens 29 miljoen ‘ontmoedigde arbeiders' die niet tot de beroepsbevolking worden gerekend. Zij hebben hun zoektocht naar een baan opgegeven of zijn weer gaan studeren omdat zij geen hoop hebben op het vinden van een baan. Zouden zij wel meegerekend worden tot de beroepsbevolking, dan zou het wereldwijde aantal werklozen oplopen tot 225 miljoen. 

Reageer op dit artikel