nieuws

Flexibile arbeidsmarkt nodig voor meer ondernemers

Instroom

Flexibile arbeidsmarkt nodig voor meer ondernemers

Een flexibele arbeidsmarkt kan werknemers dwingen sneller voor het ondernemerschap te kiezen, schrijft het AWT in een advies. Het advies is vrijdag aangeboden aan de regering.

De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) vindt dat Nederland veel zelfstandige ondernemers heeft, maar te weinig ondernemers met groeiambitie. Het huidige overheidsbeleid leidt niet tot meer ondernemers, echter wel tot meer zzp'ers. Zzp'ers willen over het algemeen niet groeien, terwijl juist de groeiende ondernemingen de motor zijn van de economie, aldus het AWT.

Daar komt bij dat werknemers met ambitie door een sterke werknemersbescherming niet snel hun baan zullen opzeggen om te kiezen voor de onzekerheid van het ondernemerschap. Diezelfde onzekerheid leidt er bovendien toe dat ondernemers niet snel personeel aannemen. Een meer flexibele arbeidsmarkt kan dat ondernemerschap afdwingen, zo denken de onderzoekers.

Het AWT pleit niet alleen voor flexibilisering van de arbeidsmarkt, maar ook voor een verbod op het concurrentiebeding.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt vandaag in het Financieele Dagblad dat EZ het einddoel van het rapport ondersteunt. ‘We richten ons op het stimuleren van ambitie. Minder subsidies en meer fiscale prikkels. Wie meer winst maakt, kan sneller groeien.'

 

 

Reageer op dit artikel