nieuws

‘Geen verdringing vaste werknemers door flexwerkers’

Instroom

Het merendeel van de werkgevers die hun vaste personeel willen inruilen voor flexwerkers krijgt hiervoor geen toestemming van UWV.

‘Geen verdringing vaste werknemers door flexwerkers’

UWV heeft van september tot december 2011 dertien ontslagaanvragen voor in totaal 85 werknemers afgehandeld, waarbij dit aan de orde was. Hiervan zijn twaalf aanvragen geweigerd (78 werknemers) en één toegestaan (zeven werknemers). Dat blijkt uit de ‘Monitor Uitvoeringsinstructie UWV' die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De geweigerde aanvragen hebben te maken met het feit dat een werkgever niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat  fluctuaties in het werkaanbod structureel zijn. Ook zijn mogelijkheden om de schommelingen in het werkaanbod intern op te lossen onvoldoende onderzocht. Tot slot wordt bij uitbesteding van werk aan zzp'ers vaak niet aannemelijk gemaakt dat het werk naar echte zelfstandigen gaat en niet naar zogenoemde schijnzelfstandigen.

Uit de monitor blijkt volgens het ministerie dat door UWV strikt de hand wordt gehouden aan de uitvoeringsinstructie die speciaal voor dit soort ontslagaanvragen is opgesteld. Kamp vindt dat de monitor laat zien dat het beeld dat werkgevers op grote schaal vast personeel via de achterdeur willen ontslaan en inruilen voor flexwerkers niet klopt.

Reageer op dit artikel